Ana Sayfa Genel Sağlık

Safra Kesesi Polip Nedir?

Safra Kesesi Polip Nedir?

Safra kesesi polip, safra kesesinde oluşmuş olan iyi huylu tümörlere denir. Toplumda safra kesesi polip, görülme olasılığı %4’lere kadar yükselmiştir. Safra kesesi polipleri, genelde karın bölgesinde oluşan farklı şikayetler sebebiyle doktora başvurulmasıyla, yapılan ultrason taraması ile ortaya çıkar.

Safra kesesi polipleri oluştuğu alana, oluşum sürecinin neden kaynaklı olduğuna göre farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar ise şöyle;

Kolesterol Kaynaklı Safra Kesesi Polipleri

Görülen safra kesesi poliplerinin %40 – %60 civarı kolesterol kaynaklı oluşmaktadır. Oluştuğu bölgede birden fazla görülebilir. Kolesterol sebepli görülen safra kesesi polipleri, kolesterolün birikmesi sonucu meydana gelmektedir. Birikme arttıkça polip çapın da büyüme görülebilir bu sebeple kanser riski olasılığı da artmaktadır.

İltihap Nedenli Safra Kesesi Polipleri

Safra kesesinde görülen iltihaplar sonucu meydana gelir. İyileşme süresi iltihabın yayılmış olduğu alanın büyüklüğüne göre değişebilir. Çapları 3 – 12 mm arasında değişebilir. Bu durumlarda iltihabın bir an önce tedavisi edilmesi gerekir. Aksi taktirde safra kesesi polip çapında büyüme artmaya devam edebilir.

Kanser Riski Taşıyan Safra Kesesi Polipleri

Diğer safra kesesi polip türlerine göre görülme olasılığı %1 civarında seyrederken hayati tehlike riski fazladır. Bir an önce tedavisi edilmesi gerekir. Büyüme artmaya devam ettiği için kötü huylu tümör olarak adlandırılır.

Safra Kesesi Polipleri Kendiliğinden Geçer Mi?

Safra kesesi polipleri nedeniyle kanser gelişebildiği için, safra kesesi poliplerinin kendiliğinden geçmesini beklemek hastalığın ilerlemesine yol açabilir. Bu yüzden birçok hastalıkta olduğu gibi erkenden doktora başvurulmalı ve hemen tedaviye başlanmalıdır.

Safra Kesesi Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Safra kesesi polip tedavisi hastalığın çeşidine, oluştuğu alana, boyutuna göre birçok farklılık gösterir. Genel olarak ilerlememiş durumlarda, hastalık belli aralıklarla polip boyutlarında bir değişiklik var mı, yok mu kontrol edilir. Eğer safra kesesi polip boyutlarında düzenli kontrollerde bir büyüme görülmüyorsa kontrol süreleri 1 yıla kadar çıkabilir.

Safra kesesi polipleri eğer büyümeye devam ediyor ve çapı 10 – 20 mm aralığında ya da daha büyükse kanser olarak görülüp ve hekiminiz tarafından safra kesesi alınma ameliyatı yapılabilir. Safra kesesi polip ameliyatı yapıldığında sadece polipler alınmaz, safra kesesi tamamıyla alınır.

Safra kesesinin vücuttan tamamen alınması, bazı hastalarda yemeklerden sonra hazımsızlık gibi şikayetlere neden olabilir. Bu sebeple hazımsızlık yaratabileceğini düşündüğünüz katı, yağlı ve şekerli yiyecekleri tüketirken dikkat etmeniz sağlığınız açısından önem arz eder.

Safra kesesi polip tanısı konulduktan sonra yiyeceklerinize ve içeceklerinize eskisine göre daha dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü safra kesesi polipleri oluşum sebepleri arasında kolesterol kaynaklı görülme oranının yüksek olması yağ, şekerli gıdalar gibi zararlı yiyecekler sebebiyle oluşum göstermekte ve tanı konulduktan sonra bu şekilde beslenilmesi poliplerin büyümesine devam etmesine yol açabilir.

SON YAZILAR