Ana Sayfa Genel Sağlık

Reflü Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Reflü Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Birçok insanda yemek yedikten sonra hazımsızlık, ekşime ve yemek borusunda yanma gibi şikayetler oldukça yaygındır. Kişiyi bir hayli rahatsız eden bu durum yemek borusuna ve hatta ağıza kadar gelebilen yemek ve mide asidi ile belirgin hale gelir. Bu hal bazı kişilerde geçici olmakla birlikte belli bir zaman sonra ortadan kalkabilir. Fakat bazı kimselerde de oldukça rahatsız eden, sık sık tekrarlayan ve de oldukça ağrı oluşturan bir hastalık haline gelir. Bu rahatsızlık “Gastroözofagealreflü” olarak adlandırılmıştır. Toplumumuzda oldukça sık görülen, %15-20 civarında gözlemlenen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık gözlenmesine rağmen yemek borusunda ciddi hasar erkeklerde daha sık gözlemlenmektedir. Yaşı ilerlemiş olanlarda ve çocuklarda oldukça ciddi hasarlar oluşturabilmektedir.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en net belirtisi “heartburn”  adı verilen göğüste yanma hissidir. Bazı kişiler bu yanma hissini midesinde, boyun bölgesinde, omuzlarında, hatta sırt bölgesinde ve kolda dahi hissedebilirler. Bazen kalp ağrısından ayırt edilememektedir. Hastalar genel olarak bu durumdan şüphelenerek doktora başvurabilmektedir.

Göğüs ağrısı şikayeti ile Koroner anjio yapılıp sonucu negatif bulunan % 50 hastada reflü özofajit tespit edilmiştir. Özofajitte ağrı genel olarak akut başlangıçlıdır ve saatlerce sürebilmektedir, kişiyi uykudan uyandırır, antiasit ve yiyeceklerle hafifler, tüketilen gıda ve yediğimiz öğünlerle ilişkilidir, sırt üstü yatmada ve öne eğilmede hissedilmektedir, % 50 olguda pyrozis, regürjitasyon ve disfaji gibi bulgulara eşlik eder, eforla ilişkisi bulunmamaktadır, çoğunlukla sternum altında veyahut sırt bölgesinde hissedilmektedir, yayılım göstermemektedir.

Hissedilen ağrı ile birlikte “regürjitasyon”  olarak adlandırılan ağıza ekşi su gelmesidiğer sık rastlanan bulgudur. Bu su boğazda ve de ağız içinde kötü bir tat bırakır, genellikle yemek sonrasında nadir olarak da yemek esnasında oluşur. Semptomlar çoğunlukla yatarken ve de uyurken meydana gelmektedir. Diğer bulguları sıralamak gerekirse:

  1. Karın bölgesinde şişkinlik
  2. Geğirti
  3. Hıçkırık
  4. gıcık hissi
  5. kronik öksürük
  6. ağız kokusu
  7. ses kısıklığı
  8. ses tellerinde nodül
  9. astım nöbetleri diğer belirtiler arasında gösterilebilir.

Reflünün Neden Olduğu Sağlık Sorunları Nelerdir?

  1. Çocuklarda büyüme-gelişme geriliği
  2. Akciğere mide sıvısı kaçmasına bağlı zatürre
  3. Larenjit, farenjit, bronşit, astım gibi solunum yolu hastalıkları
  4. Yemek borusu iltihabı (özofajit),
  5. Peptik darlı (midenin bir kısmının daralması)
  6. Sindirim kanalı kanamaları
  7. Anemi
  8. Yemek borusu kanserine zemin hazırlayan Barrett hastalığı
  9. Kansere yol açabilmektedir.

Reflü Tedavisi Nasıldır?

İlaç tedavisi ve cerrahi müdahale olmak üzere iki tip tedavi yöntemi bulunmaktadır. Reflü tedavisi ve belirtilerinin altında organik bir sebep olmaması halinde hastaya asitin oluşmasını engelleyen ilaçlar verilmektedir. Cerrahi müdahalede mide ve yemek borusu arasında bulunan büzgeç kas kuvvetlendirilmektedir. Kronik bir hastalık olduğundan şikayetler zaman zaman azalma görülebilir.

Reflüyü Azaltmaya Yardımcı Olacak Şeyler Nelerdir?

  1. Yüksek yastıkta yatmak
  2. Aşırı yemek yemekten kaçınmak
  3. Az az ve sık yemek yemek
  4. Yiyecekleri yavaşça ve iyice çiğnemek
  5. Hazır gıdalardan ve fazla kızartılmış yağlardan uzak kalmak
  6. Çikolatadan uzak kalmak
  7. Kafeinli, asitli ve gazlı içeceklerden uzak kalmak
  8. Yemekten sonra hemen yatmadan en az iki saat dinlenmek
  9. Sigara ve tütün ürünlerinden uzak kalmak

SON YAZILAR