Ana Sayfa Genel Sağlık

Makat Çatlağı Kendiliğinden Geçer Mi?

Makat Çatlağı Kendiliğinden Geçer Mi?

Makat çatlağı kendiliğinden geçer mi? Tıptaki ismi anal fülsür olan bu rahatsızlık tuvalet sırasında ve günlük hayatta kişiye birçok sıkıntı verebilmektedir. Genellikle kabız hastalığı olan kişilerde büyük tuvalet sırasında bölgenin zorlanması sonucunda çatlaklar oluşabilir. Bu sebeple kabız hastalığından kurtulmak gerekmektedir. Kişilerde çokça görülen bu rahatsızlık, kanama, kaşıntı ve ağrı gibi etkiler de gösterebilmektedir. Bazen cinsel ilişki ve cinsel yolla bulaşan rahatsızlıklar da makat çatlağına neden olabilmektedir.

Makat Çatlağı Tedavisi

Makat çatlağının tedavisi için, eğer kabız rahatsızlığı varsa kabızı gidermek gerekir. Makat çatlağı kendiliğinden geçer mi? Diye sorarken bu rahatsızlığa sürekli devam eden ishal, bağışıklık sisteminde zayıflama ve lösemi gibi hastalıkların da etken olduğunu bilmek faydalı olacaktır. Sebeplere odaklanmak bu sorunun cevabını bize kendiliğinden verecektir. Kabızlığı gidermek için ise katı gıdalar terk edilerek lifli gıdalar tercih edilmelidir. Kabızlığı gidermek için birçok başka yöntem vardır. Bunlardan en önemlisi sıvıyı arttırmaktır. Günde 2 ila 3 litre su tüketimi tavsiye edilmektedir. Bu yapılamıyorsa bile su tüketimi mümkün olan oranda arttırılmalı. Sabahları aç karnına su içmek de ekstra bir etki yapacaktır. Bunun yanında azar azar ve sık öğünlerle yemek kabızlığa karşı önemli bir önlem olarak geçmektedir. Yine yemeklerden önce elma yemek kabızla mücadelede etkili bir yöntemdir. Kuru kayısı, incir, mürdüm eriği, üzüm gibi meyveler de tavsiye edilen besinler arasındadır.

Makat çatlağı kendiliğinden geçer mi? Sorusu için sıvı tüketimi çok önemli demiştik. Bu sebeple öğünlerde çorba tüketimi de önemlidir. Sebzeler de yemeklerde ağırlık verilmesi gereken bir diğer besindir. Birçok faydası olan zeytinyağı da yatmadan önce bir kaşık içilecek şekilde tavsiye edilmektedir. Adaçayı, sinameki, kekik gibi bitkiler; zencefil çayı, keten tohumu yine kabızlığa karşı önerilen etkili silahlardandır.

Bunun yanında bölgenin temizliği de oldukça büyük bir öneme sahiptir. Tuvalet sonrası temizlenmeye dikkat edilmediğinde ister istemez bu tür etkiler ortaya çıkabilmektedir. Büyük tuvalet ihtiyacı geldiğinde bu ihtiyacımızı bekletmek, bizi rahatsız ettiği gibi makat çatlağına da sebep olabileceği belirtilmektedir.

Önemli Olan Kalıcı Hale Gelmemesi

Makat çatlağı kendiliğinden geçer mi için kaçınmanız gereken en önemli şey büyük tuvaletinizi yaparken ıkınmaktır. Yanlış ve düzensiz beslenme sonucu meydana gelen kabızlık sonucunda büyük tuvaletimizi kolay yapamayız ve ıkınmak zorunda kalırız. Ikınmaktan kaçınmak, zorlanmayı azaltacak ve bölgede oluşan hasarı önleyecektir. Burada yine kabızlık problemine dönüyoruz. Makat bölgesini gevşetmek için önerilen bir diğer etkili metot ise sıcak suya oturmaktır. Bu yöntemde uygun büyüklükte bir kaba sıcak su doldurarak oturabilirsiniz. Bunu her acı çektiğinizde veya istediğiniz sıklıkta uygulamakta bir sakınca yoktur. Makat çatlağının (anal fülsür) rahatlıkla atlatılması için önerilen süre on beş gün civarıdır. Bunları uyguladıktan sonra on beş günün ardından geçmeyen makat çatlağı etkileri kronikleşme yani kalıcı duruma gelme tehlikesi taşıyabilir. Makat çatlağı kendiliğinden geçer mi bu durumda risk taşıyabilir. Bundan sonra yapmanız gereken doktora başvurup ayrıntılı bir teşhis konulmasını beklemektir. Kimi zaman cerrahi müdahale gerekebileceği gibi kimi zaman da ameliyatsız bir şekilde iyileştiren tedaviler uygulanmaktadır. Makat bölgesine gerdirme yani botox işlemi uygulayarak iyileşmesi denenir. Bu ikinci yöntem, ameliyatla yapılan tedaviye göre daha zahmetsiz ve temiz bir süreç içerir. Ameliyatla yapılan tedavide uzun süreye yayılma, tekrar etme, dışkı ve gaz kaçırma gibi hiç hoşa gitmeyecek yan etkilerin ortaya çıktığı bilinmektedir.

SON YAZILAR