Ana Sayfa Genel Sağlık

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diz, vücudumuzun ayak bileğinden sonra en büyük yükü taşıyan eklemi olmasının yanı sıra, boyutsal olarak da en büyük eklem olarak nitelenmektedir. Tabii dizin hareket kabiliyeti dikkate alındığında taşıdığı yükün ayak bileklerinden çok daha fazla olduğunu söylemek yanlış olmaz. Zira ayak bilekleri en alttaki son eklem olmalarına kaşın, fala esnek olmamalarının yanı sıra, hareketlilikleri de kısıtlıdır. Fizik kuralları gereği, eklem ne kadar fazla hareket ederse, eğim açısına bağlı olarak üzerine yüklenen baskı da o kadar artmaktadır. Bu nedenle vücudumuzda en çok problem yaşanan eklemlerin başında diz gelmektedir. Ki özellikle ileri yaşlarda meydana gelen kireçlenme ve romatizma şikayetleri öncelikle dizlerde hissedilir.

Diz Ağrısı Neden Olur?

Ağrılar, vücudun otomatik teşhis mekanizmalarındandır ve tüm ağrılar bir sorunun varlığına işaret ederler. Dizde meydana gelen ağrılar da, eklem, kemik veya kaslarda meydana gelen bir sorunun belirteci olabilir.

Diz ağrısı neden olur sorusunun cevabı ise hayli karmaşık cevapları olan bir sorudur. Onlarca sebepten bahsetmek mümkündür. Öncelikle kasların eklemleri yeterince desteklememesi vücuttaki tüm eklemlerin yükünü artıran ve sorunlara yol açan etmenlerdendir. Bu sorunlar her yaşta ortaya çıkabilmekteyken, travmalara bağlı eklem ağrıları da yaş ayırt etmeksizin ortaya çıkabilir. Örneğin, bir kazada veya savaşta diz eklemi hasar alan kişinin, hangi yaşta olduğu fark etmeksizin eklem ağrısı çekmesi kaçınılmazdır. Bu durum sadece dizlerde değil vücuttaki bütün eklemlerde kendini gösterir, örneğin; bel ağrılarının büyük kısmı da gelişmemiş kaslar nedeniyle meydana gelmektedir.

Tabii genel olarak görülen diz ağrısı sebeplerinin başında, romatizma ve kireçlenme gelir. Kireçlenme özellikle ileri yaşlarda çok ciddi sorunlara; hatta bacağın kullanılamamasına varan ciddi bir sorun iken, romatizma ise, tüm vücuda sirayet etmesi mümkün olan bir eklem iltihabı olarak tanımlanır. Her iki durumda da, tedavi ivedi ve kararlı biçimde uygulanmalı ve sorunların kökten tedavisi yoluna gidilmelidir. Bununla birlikte kişinin kendi sağlığını koruması ilkeleri kapsamında alabileceği bazı tedbirler de elbette bulunmaktadır.

Diz Ağrısı Nedenleri

Öncelikle, diz ağrısının kalıcı olarak geçebilmesi oldukça zor olmakla birlikte, hekim kontrolünde sürdürülmelidir. Kendi kendinize yapabilecekleriniz çoğunlukla geçici tedbirler olup, eğer ciddi bir sorununuz varsa tedavi edici olmayacaktır. Bu ciddi sorunlar;

  • Menisküs
  • Eklem iltihapları (romatizma)
  • Kireçlenme
  • Eklem sıvısı yoksunlukları
  • Genetik problemler
  • Düztabanlık

Olarak sıralanabilir. Bu sorunları kendi başınıza çözemezsiniz. Mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Bunların yanı sıra yine diz ağrısına neden olan,

  • Duruş bozuklukları
  • Hareketsizlik
  • Aşırı kilo
  • Akut; zorlama sonrası ortaya çıkan ağrılar
  • Bireysel tedbirlerle azaltılabilir ve/veya yok edilebilir.

Ancak bir noktanın altı önemle çizilmelidir. İlaç kullanımı için hekim reçetesi gereklidir. Hiçbir biçimde reçeteniz olmadan kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanmayınız. Aksi halde sorunlarınızı gidermek isterken, çok daha ciddi sorunlarla muhatap olma olasılığınız ortaya çıkabilir. İlaçlar ciddi kimyasallardır, hastaya reçete edilirken pek çok parametre hesaplanır. Bilinçsiz ilaç kullanımı ciddi sorunlara yol açabilmektedir.

Diz Ağrısı Nasıl Geçer?

Diz ağrısının dindirilmesinde öncelikle tanı konulması önemlidir. Herhangi bir basit travma (çarpma, düşme vb.) nedeniyle ortaya çıkan diz ağrısına öncelikle soğuk kompres uygulanarak, ağrının dindirilmesi ve ödem oluşması engellenebilir. Eğer bir travma söz konusu değilse, ağrının öyküsünü incelemek gerekir. Hayatınızda ilk kez diz ağrısı yaşıyorsanız bu noktada bir hekime görünmekte fayda vardır, zira ağrının ne olduğunu bilmeden müdahalede bulunmak doğru olmaz.
Genel geçer olarak ise, diz ağrılarını minimum seviyeye indirecek bireysel tebdiler;

  • Düzenli egzersiz ve yürüyüş
  • Kilo vermek
  • Duruş bozukluklarından kaçınmak
  • Aşırı hareketler yapmamak
  • Biçiminde özetlenebilmektedir.

SON YAZILAR