Ana Sayfa Genel Sağlık

Diş Eti Yarası Neden Olur?

Diş Eti Yarası Neden Olur?

Diş eti yarası genellikle kendini kanama, şişlik, ağrı, kızarıklık ve yara gibi belirtilerle gösterir. Bu sorun kişinin hayatını olumsuz etkileyebilir. Diş eti yarası sadece diş eti üzerinde ortaya çıkmaz ağız içerisinde farklı bölgelerde de kendini gösterebilir. Bunlar damak, dil gibi bölgeler de ortaya çıkabildiği için sadece diş eti yarası olarak bir başlık altında sınırlandırmamak gerekir. Diş etinde oluşan yaralar genellikle ilk başlarda ağrı ve kanama gibi sorunlarla ortaya çıkar ve ilerledikçe daha büyük problemlere yol açabilmektedir.

Diş fırçalarken eğer kanama meydana geliyorsa bir diş hekimine dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz, çünkü her hastalık da olduğu gibi diş eti problemlerinde de sorunun çözümüne ne kadar erken başlanırsa zararın en aza inmesinde oldukça fayda sağlayabilir. Geç kalınmış diş eti tedavilerinde diş eti çekilmeleri hatta ileri ki durumlarda diş kaybına bile sebep olabilir. Aynı zamanda diş eti yarası başka bir hastalığın habercisi olabilir. Ağız kontrollerinin zamanında yapılması diş eti problemlerinin yanı sıra ciddi hastalıkların habercisi olan ağızdaki yaralar kontroller sırasında tespit edilebilir ve erken teşhis edilmesi sayesinde tedaviye erken başlamanıza yardımcı olabilir.

Diş eti yaralarının ortaya çıkmasını sebep olan bazı nedenler;

  • Diş eti yarasına ilk başta sebep olan nedenler arasında ağız bakımının yeterince yapılmamasıdır. Ağız bakımının yeterince yapılmaması ağızda bakterilerin birikmesine yol açtığından diş eti problemlerinin ortaya çıkmasında başlıca neden olarak gösterilmektedir.
  • Fazla asitli içeceklerin tüketilmesi sonucunda dişlerimize ve diş etlerimiz de aşınma etkisi yapabildiği için ağız yarası oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Çikolata tüketimi veya şekerli yiyeceklerin tüketilmesi sonucunda şekerinde içerisinde bulunan bileşenlerin dişlerimize oldukça zararlı olduğu ve çürük problemlerinin en başlıca sebeplerinden biri olarak karşımıza çıkan şeker dişlerimize zarar vermekle kalmayıp ağız içerisinde yaraların oluşmasında da oldukça sorun teşkil etmektedir.

Sağlıklı bir ağız için uzmanlar günde 2 veya 3 kez dişlerin fırçalanmasının ağız bakımı için yeterli olduğunu, aynı zamanda diş fırçalarken fırçanın ulaşamadığı bölgeler olabildiği için ağız gargara sularının da kullanılması ve 6 ayda bir diş hekimine giderek kontrol yapılmasınının gerektiğini vurgulamaktadırlar.

SON YAZILAR